de wapenkamer

Bij de middeleeuwen wordt onmiddelijk gedacht aan ridders en kastelen, glanzende harnassen met lange zwaarden en zware bijlen en ander wapentuig. In onze vereniging zijn meerdere leden uitgerust met wapens van toen.

Het leek ons leuk om enige achtergrondinformatie over deze wapens, maar ook gewoon gebruiksvoorwerpen , lees verschillende messen, te geven. Veel plezier met lezen.

 

De kloten dolk

 

Dit is een zo geheten klotendolk.

De naam is afgeleid naar de twee houten kloten op het handvat. Dit type dolk was erg populair in het noordwesten van Europa in de laatste twee honderd jaar van de middeleeuwen. De replica is gemaakt door Tod van Todsstuff. De afbeelding komt van een annunciatie triptiek.

Messer of Falchion

 

 

De zwaarden die hier afgebeeld zijn worden messer of Falchion genoemd. Het zijn eenzijdig snijdende wapens, op een klein stuk bij de punt na. Deze Wapens zijn uitzonderlijk goed geschikt om mee te houwen. Naast de strijd zijn deze wapens ook uitermate geschikt als Kapmes.

In het begin was dit een wapen een goedkoper alternatief voor een tweezijdig snijdend wapen. Maar door de effectiefiteit van dit wapen werd het al snel populair bij de hogere standen. Het zal echter nooit dezelfde status bereiken als het tweezijdig snijdend wapen. Het zwaard dat hierboven getoond word is gemaakt door Arnoud Stalenburg.

Het word bij het Verbond van Christophorus gedragen door Adriaan die dienst doet als piekenier.

 Het Langzwaard

 

 

Hier ziet men het Langzwaard. Ook wel een bastaard zwaard of anderhalfhand zwaard genoemd . Het wordt zo genoemd omdat het langer is dan het Zwaard en met een of twee handen gebruikt kan worden.

Het manuscript waaruit deze afbeelding komt is Talhoffers Fechtbuch. In dit manuscript word uitgelegd hoe men een duel uit moet vechten met onder andere een langzwaard. Deze gevechten werden vaak gehouden als onderdeel van het gerechtelijk proces. Mochten twee partijen niet uit hun geschil komen dan kunnen ze het oplossen met een gerechtelijk duel tot de dood. Als een van de partijen genoeg geld bezit kan hij iemand inhuren die voor hem vecht. Deze strijder word een Kemphaan genoemd. Dit is een professionele duellist.

Deze wapens behoren dan ook toe aan de leden die bijverdienen als kemphaan. Dit zijn Peter onze Coustillier en Adriaan onze piekenier.

De dolk hoort bij het zwaard. En deze zijn gemaakt door Cold steel.

 Iserhut

 

 

Hier wordt een middeleeuwse helm getoond die onder verschillende namen bekend staat. In het Frans is het een “Chapelle de Fer”, in het Duits en het middelnederlands heet hij “Iserhut”.

In de afbeelding hierboven zijn meerdere voorbeelden afgebeeld. Het exemplaar hieronder wordt in de strijd gedragen door onze piekenier Adriaan. Hij biedt zeer goede bescherming tegen slagen en projectielen van boven af.

De bevor of gorget beschermt de hals tegen aanvallen van voren. Er zit een vizier op dat omhoog scharniert om zo het gezicht bijna compleet te beschermen. De enige openingen zijn dan de gaten die voor de ogen. Dat dit type helm goed werkt blijkt wel uit de langdurigheid van dit type helm. Toen helmen weer ingevoerd werden in de eerste wereldoorlog koos het Engelse leger voor een versie van dit type. En die helm heeft dienst gedaan tot na de tweede wereldoorlog.

Dit exemplaar is gemaakt door Pavel Marek.

Rondel of Schijvendolk

Hier word een schijvendolk of Rondel afgebeeld. Hij word zo genoemd omdat het handvat aan twee kanten met een vaak ronde schijf afgesloten word. Maar andere vormen kwamen ook voor.

Messen en dolken werden door vele mensen gedragen en hun welvaart en stand was dan ook af te zien aan hun kleding en bezittingen. Karel de Stoute zoals hij hier afgebeeld is door Rogier van der Weide houdt in zijn handen dan ook een rondel vast.

Niet alle dolken waren echter gemaakt voor civiel gebruik. De dolk die hier afgebeeld word heeft een driehoekig blad dat aan een zijde een snijkant heeft. Door deze vorm word het blad erg stijf en uitermate geschikt om mee te steken. Tevens heeft het lichaam erg veel moeite om een driehoekige wond goed te genezen. Deze dolk is dan ook gemaakt voor militaire doeleinde.

De stijfheid zorgt ervoor dat hij bijzonder geschikt is om door de kleine gaten in een harnas te steken. Daarnaast is de snede nog steeds scherp genoeg om gebruikt te kunnen worden voor dagelijks gebruik of om vijanden mee te beschadigen.

Het zeer fraaie exemplaar hieronder is gemaakt door Tod van Todsstuff en wordt gedragen door onze piekenier Adriaan.